Na začátku října jsme se s Karen vypravili do kopců na jih od Taipei, kde poblíž městečka Shiding stojí továrna na tradiční nudle, Hsu’s Handmade Noodle Factory.
Nazývají to tak “vznešeně”: “factory”, ale je to jen větší vesnický dům v jehož části před několika lety začal pan Hsu vyrábět skvělé nudle, jejichž sláva se velmi rychle rozšířila a teď je to o víkendech velmi populární místo, kam je třeba mít dlouho dopředu zařízenou rezervaci.
Proč rezervaci, říkáte si? Kromě možnosti se podívat, jak zde v “nudlárně” vznikají pravé čínské taiwanské nudle, možnosti se skvěle a levně najíst v přilehlé restauraci a nakupit si nudle do zásoby na doma, zde mají i “DIY” (velmi populární zkratka na Taiwanu: “do-it-yourself” neboli “udělej-si-sám”) dílnu.
DIY aktivity trvají přibližně půl hodiny a kromě kupy zábavy a nabitých zkušeností si na závěr domů odvezete i balení vlastnoručně vyrobených domácích nudlí. To prostě nejde nevyzkoušet!
Na začátek nás pan Hsu zasvětí do teorie výroby nudlí. Od přípravy těsta brzy ráno před svítáním, až po samotný proces výroby a závěrečné sušení na poledním slunci. Ono je to vlastně velmi jednoduché. Veškerá instruktáž a doprovodné texty jsou v čínštině, ale alespoň 3 slova anglicky vám zde poví: “pull, shake, relax”. A to je vlastně vše co potřebujete vědět. A teď hurá do praxe!
Dostáváme několik asi metrových provázků z těsta, na kterých nacvičujeme “tahání nudlí” do správné délky. Takže já i Karen uděláme vždy jeden krok nazpět, zatřeseme s prodlouženou nudlí a hned půl kroku dopředu. A takto asi 10x za sebou, až máme z jednometrového provázku čtyřmetrový, přes který si pak můžeme zaskákat jako přeš švihadlo. Ano, čtete správně. Za odměnu, že jsme po třetím pokusu nudli nepřetrhli si můžeme zablbnout jak malé děti.
Nyní se nás ujímá jeden z místních zaměstnanců. Asi 5 minut s námi pobíhá okolo stojanů s hotovými produkty, které se právě suší a dělá nám profesionální fotografie na památku. Jakmile projdeme jednoduchým testem znalostí, dostáváme asi 3 kg syrových nudlí namotaných na dvou železných tyčích a následuje „Pull, shake. relax“ naostro. Pokud vše zvládneme, bude večeře!
S 3 kg těsta už není tak jednoduché dělat vlny, ale zadařilo se a teď už jen vše pověsit na stojany na sluníčko a za 30 minut už máme naše vlastnoručně vyrobené nudle v batohu a hurá domů.
Před tím nám ještě dovolí vyfotit si místnost, kde se v ranních hodinách připravuje těsto a polotovary namotávají na tyče. Další na řadě je skvělý oběd, jak jinak než nudle na mnoho způsobů a mezi tím ještě 100 dalších fotek místních zaměstnanců jak čarují ty nejlepší nudle široko daleko (a dalších 200 fotek Karen vedle nudlí, pod nudlemi, mezi nudlemi, s nudlemi v rukou, … 🙂 ).
A to je vlastně celé. Když člověk ví jak na to, tak je taková výroba nudlí vlastně super rychlá a jednoduchá 🙂
A protože jsme uprostřed zelených kopců a nechce se nám ještě domů, tak se jedeme vykoupat a na piknik k blízké říčce a navečer pak projdeme městěcko Shiding. Ale o tom zas někdy jindy…
P.S. Pokud byste si sami chtěli vyzkoušet výrobu nudlí, ozvěte se nám: Tofu Taiwan Tours